Løngennemsigtighed

Indenfor tre år skal en række virksomheder blive klar til en ny virkelighed, hvor de skal have et stort fokus på ‘løngennemsigtighed’. Men hvad er løngennemsigtighed og hvordan kommer det til at påvirke de danske virksomheder

Løngennemsigtighed refererer til graden af åben- og tilgængelighed af information om lønninger inden for en virksomhed. Dette indebærer at give medarbejdere og interessenter adgang til oplysninger om, hvordan lønninger fastsættes, og hvad andre medarbejdere tjener. Løngennemsigtighed sigter mod at reducere lønforskelle, fremme retfærdig lønfastsættelse og skabe større åbenhed om virksomhedens aflønningspraksis.

Reglerne om løngennemsigtighed blev vedtaget i april 2023, og vil blive udmøntet i alle EU-direktivets medlemsstater om tre år. Formålet med at vedtage denne lov om løngennemsigtighed er at mindske den kønsbestemte lønforskel, der kunne være.

Hovedpointer

Løngennemsigtighed for jobsøgende
De nye regler foreskriver, at arbejdsgiver skal oplyse om startløn eller et løninterval for en stilling allerede i selve jobopslaget eller før en jobsamtale. Arbejdsgiveren må ligeledes ikke spørge nye medarbejdere om deres tidligere løn.

Medarbejdernes ret til information
Jævnfør de nye regler har medarbejdere ret til at anmode arbejdsgiver om oplysninger om eget lønniveau i forhold til det gennemsnitlige lønniveau for tilsvarende arbejde i virksomheden.

Rapportering på lønforskelle
Arbejdsgivere som har mindst 100 ansatte har pligt til at offentliggøre oplysninger om lønforskellen mellem de mandlige og kvindelige ansatte.

Fælles lønvurdering
Hvis der findes en lønforskel uden berettigelse mellem kønnene på mindst 5% skal arbejdsgiver foretage en lønvurdering.

Bevisbyrden ligger hos arbejdsgiver
Arbejdsgiver har ansvaret for at bevise at en lønforskel ikke skyldes køn.

Sanktioner og konsekvenser
Der er endnu ikke fastlagt hvilke sanktioner der er for ikke at leve op til direktivets bestemmelser. Dog lægges der op til at det bliver bøder, erstatning samt udelukkelse for offentlige udbud. Derudover går det naturligvis ud over virksomhedens brand.

Hvor skal i starte?

Det er vigtigt at nævne, at disse nye regler omkring løngennemsigtighed nok først kommer til at ramme de større virksomheder. Men derfor kan alle mindre virksomheder ligeså godt gøre sig klar.

Til at starte med, er det en god ide at undersøge, om der overhovedet er et løngab i jeres virksomhed. Derudover kan i tjekke, hvordan jeres lønninger ligger i forhold til andre på markedet. Hvis det viser sig, at der er et løngap, er det vigtigt at lave en konkret plan, som kan rette op på det.

Selvom det kan virke uoverskueligt og som et større indgreb, kommer det altså jeres virksomhed til gode i sidste ende, da det viser, at i er en virksomhed som tager socialt ansvar.

Brug for hjælp?

Uanset hvad du har brug for hjælp til sidder vores medarbejdere klar til at hjælpe dig. 

I kan ringe til os på tlf. 8727 0100 eller sende en mail på på da@viborgloen.dk. 

Relaterede indlæg

Freelance eller lønmodtager

I dette blogindlæg kan du blive klogere på det mest centrale opmærksomhedspunkter i forhold til hvorvidt der er tale om et lønmodtagerforhold eller et freelance forhold.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *