Indberetning af lønstatistik

Statistik behøver ikke at være surt arbejde. I dette indlæg kan du læse om hjælp til indberetning af lønstatistik til Danmarks Statistik, Dansk Arbejdsgiverforening og Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Du kan også se hvordan Viborg Løn & HR, samt DataLøn kan hjælpe med indberetningen af disse statistikker.

Løn- og fraværsstatistikker belyser udviklingen i samfundet på dette område. Indberetningerne hjælper også en bred vifte af virksomheder og offentlige instanser i samfundet til at udvikle, fortolke og forbedre forskellige områder.

Bidraget til statistikken er essentiel for at kunne belyse udviklingen i erhvervslivet i Danmark. Statistikkerne har en bred, almen interesse, derfor er alle virksomheder er forpligtet til at bidrage. Enten gennem udtagelsen til det af Danmarks Statistik, eller såfremt virksomheden er medlem af en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening eller Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

De data (informationer) der indberettes giver altså et aktuelt billede af de faktiske forhold i samfundet. Resultaterne fra statikkerne bliver blandt andet efterspurgt af erhvervsdrivende, politikere, brancheforeninger, pressen og forskere m.fl. – Derudover kan resultaterne også anvendes i virksomheder, som din, til bl.a. benchmarking. – Det vil du snart kunne læse meget mere om her på siden, så hold dig opdateret og tilmeld dig Viborg Løn & HR’s nyhedsbrev.

Forskellige statistikker

Lønstatistikker

Der findes flere former for lønstatistikker, men det er det samme der skal indberettes til de forskellige instanser. Kun datoen for indberetningerne er forskellig, hvilket betyder, at den måling der kommer fra dataene altså er forskellige. Derfor går begge typer af statistik også under den gængse betegnelse Lønstatistikker i daglig tale.

Danmarks Statistiks lønstatistik består af:

  • en årlig lønstatistik (lønstrukturen), der giver oplysninger om lønmodtagernes indtjening efter arbejdsfunktion, alder, køn osv.
  • en kvartalsvis lønstatistik (lønindekset), der belyser udviklingen mellem to årsstatistikker. De erhvervsdrivende der skal indberette til denne statistik, udvælges via en stikprøve. Dog indgår virksomheder med 100+ ansatte altid i statikken.

Du kan tjekke hvad Danmarks Statistik ellers skriver om deres statistikker her.

 

Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik består af:

  • StrukturStatistikken, der belyser både lønniveau og lønudvikling for forskellige detaljerede grupper af lønmodtagere. Alle virksomheder på DA-området skal deltage i DA’s årlige StrukturStatistik. Du kan læse mere om DA’s StrukturStatistik her.
  • KonjunkturStatistikken, der belyser lønudviklingen og danner grundlaget for beregningen af stigningstakster af lønudviklingen hvert kvartal. Den er baseret på virksomheder der bliver udvalgt ved stikprøve. Du kan læse mere om DA’s KonjunkturStatistik her.
  • Den Internationale LønStatistik, der belyser lønforholdene i Danmarks største samhandelslande. Den giver interessenter mulighed for at se udvikling og niveauer af lønnen, på tværs af disse lande. Du kan læse mere om DA’s Internationale LønStatistik her.


Vil du vide endnu mere om Dansk Arbejdsgiverforenings statistikker, finder du det lige her.

 

Fraværsstatistik

Det er lovbestemt, at der årligt skal udarbejdes fraværsstatistik, som dækker hele arbejdsmarkedet. Statistikken er medvirkende til at skabe et overblik over virksomheder og offentlige instansers fraværsindsats. Statistikkens overordnede formål er at nedbringe sygefravær og på denne måde bidrage til at vi får en større og mere effektiv arbejdsstyrke i Danmark.

Datagrundlaget for statistikken er indberetninger og informationer om alle ansatte i den offentlige sektor, suppleret af et udsnit af virksomheder fra den private sektor. Virksomheder med 250+ ansatte deltager altid i stikprøven.

Indberetningen til fraværsstatistikken skal omfatte hele året og foretages i starten af 2022 (25. februar). Indberetningen til statistikken skal forgå uafhængigt – og derfor særkilt af indberetningen til lønstatistikken. Hvert tilfælde af fravær skal registreres som en fraværsperiode med en start- og slutdato, antallet af fraværstimer i perioden og en fraværsårsag.

Elektronisk indberetning

Hvis din virksomhed ikke har muligheden for at indberette gennem et lønsystem/-bureau, skal indberettingen ske gennem Danmarks Statistik her.

Indberetning via arbejdsgiverforening
Vælger du at indberette gennem en arbejdsgiverforening, så behøver du ikke at indberette direkte til Danmarks Statistik.

Er din virksomhed medlem af en af de nedenstående arbejdsgiverforeninger, så kan du indberette direkte til den pågældende forening.

  • Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)
  • Danmarks Apotekerforening

Brug for hjælp?

Ønsker du at indberetningen til de forskellige statistikker skal køre gnidningsfrit og korrekt, så foreslår vi at du vælger en kompetent lønpartner. Om det er os her ved Viborg Løn & HR, eller en anden, er helt op til dig. Vi kan dog nævne, at vi har stor erfaring med indberetninger og kan endda også hjælpe dig med at udnytte informationerne fra statistikkerne til din virksomheds fordel, hvis du ønsker dette.

Derfor sidder vi også klar til at være din assistance på alle løn- og personaleadministrative opgaver, eller sågar overtage bøvlet for dig hvis du helst vil være helt fri for at sidde med det. Det eneste du skal gøre er at skrive en mail til da@viborgloen.dk, eller ringe til os på 8727 0100, så kontakter vi dig og finder den helt rigtige løsning for dig og din virksomhed.

Relaterede indlæg

Løngennemsigtighed

En ny lov om løngennemsigtighed er trådt i kraft og skal være udrullet inden 2026. Lovet skal sikre ligeløn mellem kønnene.

Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *