Klar til det nye ferieår?

21. august 2024

Den 1. september overgår vi til et nyt ferieår, hvilket betyder, at jeres feriesaldi nulstilles, og nye feriedage tildeles. Den 1. september er også tidspunktet, hvor I skal være opmærksomme på reglerne for overførsel af ubrugte feriedage, eventuelle deadlines, og hvordan det påvirker jeres planlægning.

Orange Simple Modern October 2023 Planner Monthly Calendar

Hvad skal arbejdsgiver være opmærksom på?

For at komme godt i mål med ferieåret er det vigtigt at begynde planlægningen af den eventuelle restferie, som medarbejderne kunne have. 

Den 31. august slutter det indeværende ferieår, og det er derfor vigtigt, at i får aftalt, hvornår de 20 direktivbeskyttede feriedage skal afholdes, da de skal være afholdt inden 31. december. 

Hvad så med de 5 resterende feriedage? 

Hvis ikke de resterende 5 feriedage er afholdt inden den 31. december, skal disse dage udbetales til medarbejderen efter 31. december og inden ultimo marts. 

Hvordan undgår medarbejdere ferietab?

Hvis ikke dine medarbejdere får afholdt al ferie inden 31. december, og der ikke bliver indgået en aftale om, hvad der skal ske med feriedagene, risikerer dine medarbejdere med at miste deres ret til feriedagene.

Dette betyder dog ikke, at du som arbejdsgiver slipper for at betale feriepengene. Du skal nemlig stadig udbetale pengene til Arbejdsmarkedets Feriefont. 

Sørg derfor at planlægge i god tid, hvordan feriedagene bliver afholdt på den bedst mulige måde – både for dig og for dine medarbejdere. 

Den 5. ferieuge

Den 5. ferieuge skal som udgangspunkt udbetales til medarbejderen efter 31. december og inden ultimo marts, hvis den ikke bliver afholdt. Man kan dog vælge at indgå en aftale om tidlig udbetaling af disse feriedage. Denne aftale skal være skriftlig. 

Udover at få den 5. ferieuge udbetalt kan virksomhed og medarbejder ligeledes indgå en aftale om at overføre denne ferieuge til den efterfølgende ferieafholdelsesperiode. Dette skal fremgå af en skiftlig aftale, senest den 31. december. 

Husk dog at tjekke jeres overenskomst, da denne kan sætte begrænsninger. 

Brug for hjælp?

Tag en snak med dine medarbejdere, og sørg for at få planlagt ferieafholdelsen i god tid. 

Har du brug for hjælp til at forstå springet til det nye ferieår? Så kontakt os på da@viborgloen.dk eller 87270100. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *