Miniferieåret – få styr på ferieplanlægningen

Miniferieåret – Derfor er det vigtigt, at der er styr på ferieplanlægningen i 2020

Godt i gang med overgangsperioden til den nye ferielov er det vigtigt, at der allerede nu kommer styr på ferieafholdelsen i 2020. I dette blogindlæg ser vi nærmere på miniferieåret og hvorfor det netop er vigtigt at planlægge ferien i god tid og sikre sig at medarbejdere har ferie nok.

Miniferieåret

Den 1. maj 2020 starter et nyt ferieår, hvor der for sidste gang afholdes ferie efter de gamle ferieregler. Til forskel fra tidligere år, så løber dette ferieår kun fra 1. maj til 30. september 2020 – derfor kaldet ”Miniferieåret”. Se nedenstående illustration.

Miniferieåret

Figur 1: Miniferieåret. Kilde: Dansk Erhverv

Har medarbejder været ansat i hele 2019, så har vedkommende optjent 16,64 feriedag, som kan afholdes i miniferieåret.

Mange danskere vil gerne afholde 3. ugers sommerferie, svarende til 15 dages ferie. Det betyder at man skal være ekstra opmærksom på hvad der afholdes af ferie fra 1. maj til 30. september 2020, da 3. ugers sommerferie betyder at der kun er 1,64 feriedag tilbage til andre fridage i perioden.

Kristi himmelfartsdag 2020

Holder virksomhed lukket eller vil medarbejder blot gerne holde fri fredag den 22. maj efter Kristi himmelfartsdag, så er der 0,64 feriedag tilbage i perioden 1. maj til 30. september 2020, hvis man gerne vil afholde 3. ugers sommerferie. Og eftersom feriedage som udgangspunkt skal afholdes som hele dage, så har man reelt ikke flere feriedage tilbage i miniferieåret.

Efterårsferien 2020

Ønsker medarbejder, ud over denne ene feriedag efter Kristi himmelfartsdag og de 15. dages sommerferie, også at afholde 5 feriedage i efterårsferien i oktober 2020, så har medarbejder ikke optjent nok feriedage til en hel uges efterårsferie. Medarbejder skal derfor sørge for at overføre restferie, eller kunne afspadsere mm.

Overførsel af den 5. ferieuge

Ønsker medarbejder at overføre restferie til miniferieåret, så skal aftale om overførsel som udgangspunkt være indgået inden den 30. september 2020. Eventuelt ikke afholdt ferie i miniferieåret overføres automatisk til samtidighedsferien. Dette gælder både den 5. ferieuge og endnu ikke afholdt ferie optjent i 2019.

Alternativt kan den 5. ferieuge udbetales. Du kan læse mere om overførsel eller udbetaling af den 5. ferieuge i tidligere blogindlæg her https://viborgloen.dk/blog/den-5-ferieuge-overfoersel-eller-udbetaling/.

Få vores ferieberegner

Den 1. september 2020 overgår vi til samtidighedsferie. Det betyder at ferien optjenes og afholdes indenfor det samme ferieår. Alle lønmodtagere, som er omfattet at ferielovens regler, optjener hver måned 2,08 feriedag, svarende til 25 feriedage om året.

Ferieberegner

Figur 2: Ferieberegner. Kilde: Viborg Løn

Når samtidighedsferien træder i kraft betydet det, at de 2,08 feriedag man optjener i september, allerede kan afholdes i oktober måned osv.

Med vores ferieberegner kan du nemt beregne hvor mange feriedage du har til afholdelse efter den 1. september 2020. Du skal blot indtaste de feriedage du forventer at fører over fra miniferieåret. I ferieberegner kan du også registrere de feriedage du afholder i løbet af året. Ferieberegnerne gør det nemt at overskue hvor meget ferie man har optjent og afholdt i løbet af året.

Hent vores ferieberegner her: Ferieberegner Viborg Løn

Kom på kursus i den nye ferielov

Der er stadig ukendte faktorer i forhold til den praktiske administration af den nye ferielov. Føler du dig heller ikke helt sikker på den nye ferielov, så fortvivl ej – du er langt fra den eneste.

I løbet af 2020 afholder vi flere kurser om den nye ferielov. Her gennemgår vi alt det du skal vide i forbindelse med overgangsperioden, miniferieåret og samtidighedsferien når du lønbehandler i DataLøn.

Læs mere om vores kursus i den nye ferielov og tilmeld dig her 

Mere om den nye ferielov

Læs alt om den nye ferielov i vores tidligere blogindlæg

Spørgsmål til den nye ferielov

Har du spørgsmål til den nye ferielov og miniferieåret, så skriv til os på salg@viborgloen.dk eller ring til vores lønkonsulenter på tlf. 8727 0100

Skriv en kommentar

Dette websted er beskyttet af ReCaptcha og Google's Privatlivspolitik og Vilkår for anvendelse.